Sağlamlıq

İnsanların dörddə biri qeyri-sağlam qəlyanaltılarla sağlam yemək vaxtını pozur - XƏBƏRDARLIQ

Xırtıldayan, tortlar və peçenye kimi dadlı qəlyanaltılar yemək vaxtları arasındakı boşluqları doldurmağa kömək edə bilər - lakin yeni araşdırmalar göstərir ki, onlar sağlam yeməyin faydalarını zəiflədir.

Tədqiqatçılar deyirlər ki, sağlam yemək rasionuna malik insanların təxminən dörddə biri qeyri-sağlam qəlyanaltılar yeyərək onun faydalarını məhv edirlər.

Avropa Qidalanma Jurnalında dərc edilən araşdırma nəticələrinə görə, sağlam olmayan qəlyanaltılar insult və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Dünyanın ən böyük qidalanma tədqiqat proqramının arxasında duran School of Life Course & Population Sciences and ZOE-nin tədqiqatçıları 854 nəfərin qəlyanaltı vərdişlərini araşdırıblar.

İştirakçıların təxminən yarısı sağlamlıq baxımından qəlyanaltılarını əsas yeməkləri ilə uyğunlaşdırmadıqlarını söyləyib, tədqiqatçılar bunun qan şəkəri və yağ səviyyələri də daxil olmaqla sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini xəbərdar etdilər.

 

Sağlam yeməklər və şəkərli yeməklər

İştirakçıların dörddə birindən çoxu (26 faiz) sağlam əsas yeməklər yediklərini, lakin yüksək işlənmiş qidalar və şəkərli yeməklər kimi keyfiyyətsiz qəlyanaltıları da sevdiklərini söyləyiblər.

Bu qeyri-sağlam qəlyanaltılar insult, ürək-damar xəstəlikləri və piylənmə kimi metabolik xəstəliklərlə əlaqəli olan daha yüksək BMI və daha yüksək yağ səviyyəsi ilə əlaqələndirilir.

"Bizim 95 faizimiz kalorilərimizin təxminən dörddə birinin qəlyanaltılardan gəldiyini nəzərə alsaq, peçenye, xırtıldayan çörəklər və tortlar kimi qeyri-sağlam qəlyanaltıları meyvə və qoz-fındıq kimi sağlam qəlyanaltılara dəyişmək sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün həqiqətən sadə bir yoldur", -deyə London King's College-dən Dr Sarah Berry bildirib.

Tədqiqatçıların fikrincə, qəlyanaltılar sağlam olduğu müddətdə qəlyanaltı təbii olaraq zərərli deyil. Fındıq və təzə meyvələr kimi yüksək keyfiyyətli qəlyanaltıları yeyənlərin daha yaxşı metabolik sağlamlığa malikdirlər və sağlam çəkiyə sahib olma ehtimalı daha yüksəkdir.

İştirakçıların yedikləri ən məşhur qəlyanaltılar peçenye, meyvə, qoz-fındıq, pendir, tortlar, pirojnalar, qranola və dənli tərəvəzlər olub.

“Meyvə, tərəvəz, zülal və paxlalı bitkilərdən ibarət balanslaşdırılmış bir pəhriz yeməyimizə əmin olmaq sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağın ən yaxşı yoludur”, - deyə mütəxəssislər bildirirlər.

Tədqiqatçılar əlavə edib ki, qəlyanaltıları qəbul etmə vaxtı da sağlamlığa təsir edə bilər, analizlər göstərir ki, axşam saat 9-dan sonra qəlyanaltı daha pis qan göstəricilərinə səbəb olur.

Ən vacib xəbərləri Telegram kanalımızdan OXUYUN! (https://t.me/enaxeber)